Незабравим уикенд във Велико Търново: 5 места, които трябва да посетите

22/03/2021

С настъпването на пролетта, се засилва желанието за пътувания и вълнуващи преживявания. Представяме ви една подходяща дестинация за всичко това – Велико Търново.

В продължение на повече от две столетия Търновград е столица на Второто българско царство (края на XII – XIV в.).

В днешно време, градът е изпълнен с интерактивни забележителности и заведения с разнообразна храна. В тази статия ще ви представим 5-те места, които препоръчваме да посетите за един незабравим уикенд!

Първо ще започнем със заведенията, защото винаги е по-добре да разглеждаш след вкусна закуска или обяд.

За закуска, има едно подходящо местенце, което се нарича ВкусОтерия – предлагат различни видове кафе и кроасани. Ако пък се отбиете по-късно, можете да пробвате някой от бургерите им в приятна обстановка.

За обяд горещо препоръчваме ресторант Щастливеца. Популярната верига ресторанти води началото си именно тук през 1997 година. Освен псевдонима на Алеко Константинов, ресторантът има и интересен интериор, който отвежда в 30-те години на миналия век. В ревютата онлайн също така има благодарности за веган предложенията.

Ако за вечеря търсите ресторант с изискан интериор, подходящ вариант е ресторант Асеневци. Намира се близо до ВкусОтерия, на ул. Александър Стамболийски 7. Разполагат със сенчеста градина и разнообразно меню.

Ето и 5-те места, които трябва да посетите обезателно в града.

Мултимедиен център Царевград Търнов

Това е двуетажен музей с 29 восъчни фигури. Общата площ е 870 кв.м, има фигури на знатни боляри, патриарси и занаятчии. Една от интересните части на експозицията е тронната зала на българските царе. Също така има обособена част, която отразява бита: грънчарска работилница, монетарница и оръжейна зала.

Работно време:

Понеделник:

12:30- 18:30ч. (последен вход) през летния сезон (април-септември)
12:30-17:30ч. (последен вход) през месец октомври
12:30-17:00ч. (последен вход) през зимния период (ноември-март)

Вторник-Неделя
09:30-18:30ч. (последен вход) през летния сезон (април-септември)
09:30-17:30ч. (последен вход) през месец октомври
09:30-17:00 ч. (последен вход) през зимния сезон (ноември – март)

Цени:

За учащи и пенсионери – 5 лв.

За възрастни – 10 лв.

Парк Мини България

През 2017-та година е открит парк с миниатюри Мини България. Намира се на ул. Свети Климент Охридски, в подножието на крепостта Царевец.  Това е доста интересен проект, който представя миниатюри на сгради и паметници от цяла България на открито, на площ от 12.5 декара. Паркът може да бъде обиколен спокойно за около час и е идеално място за деца и възрастни ентусиасти, които могат да си направят забавни снимки.

Освен известни сгради и паметници от цялата страна, можете да видите миниатиюри на дворци-резиденции на българските царе.

Процесът на създаване на дадена миниатюра отнема от 3 до 12 месеца и включва 3D принтери. По тях работи екип от 15 души. Миниатюрите са изградени от PVC материал и са подсилени, за да могат да издържат на климатични условия от -25 градуса до +40 градуса по Целзий.

Работно време (целогодишно, без почивни дни):

Април – Септември от 9:00 до 19:30

Октомври – Март от 9:00 до 18:00

Входен билет:

За деца, студенти и пенсионери – 5 лв.

За възрастни – 10 лв.

Семеен – 20 лв.

Архитектурно-музеен резерват Арбанаси

На разстояние от 15 минути с автомобил се намира Архитекурно-музейният резерват Арбанаси. Намира се на възвишение и е част от 100-те национални туристически обекта.

Освен с автентични къщи, Арбанаси разполага с манастирите „Успение Богородично“, Св. Николай Чудотворец и църквата „Рождество Христово“.

Също така наблизо в Лясковец се намира манастир Св. Св. Петър и Павел, който има голямо разнообразие от цветя и спокойна атмосфера. Самият манастир е малък, но уютен и си струва да се посети.

Крепостта Царевец

Географското местоположение на хълма Царевец и естествената му непристъпност са предопределили избора тук да бъде центърът на върховно управление на държавата. Сложна укрепителната система е осигурявала безопасността на живеещите в крепостта. Главният вход към вътрешността се намира от западната страна. Крепостта е защитена от четири порти и кули над тях. Пред първата порта е имало подвижен дървен мост. В близост до най-вътрешната порта са разположени казармените постройки на охраната.

При археологически разкопки са разкрити основите на 470 жилищни постройки, архитектурен комплекс обитаван от високопоставен български аристократ, страноприемница. През периода на града като столица, в крепостта са функционирали 23 храма и 4 градски манастира. Техните фасади са били изпълнени в типичния за епохата живописен стил, а вътрешността им е били покрита с великолепни фрески. В днешно време може да бъде видян напълно реставрираният патриаршески храм “Възнесение Господне”.

Работно време

Април-Октомври: 8:00-19:00
Ноември-Март: 9:00-17:00
Влизането на посетители се преустановява 1 час преди края на работното време

Профилактика

Понеделник: 9:00 - 12:00

Аудиовизуална програма Звук и Светлина

Другата голяма атракция на града е светлинното шоу. Организира се всеки уикенд и на национални празници. Спектакълът може да бъде видян безплатно от разстояние. Ако искате да почувствате и изживеете пълното действие от панорамна тераса – можете да го направите срещу скромна такса. Аудио-визуалното изживяване е създадено преди 30 години и е абсолютно грандиозно. То разполага с 2 400 проектора, 140 масивни фенера, 630 км кабели, 6 гонга, 2 лазера, професионална аудио система и всички системи, необходими за реализирането на този спектакъл.

Цена на билет:

За възрастни – 20 лв.

За деца – 10 лв.

Начален час – варира, за повече информация и резервация посетете soundandlight.bg

Ако търсите подходящо място за настаняване с паркинг, представяме ви Къща за Гости R34 във Велико Търново!

Разгледайте и резервирайте тук

Do you crave an adventure?

We will hook you up!
en_USEN