Незабравим уикенд във Велико Търново: 5 места, които трябва да посетите

22/03/2021

С настъпването на пролетта, се засилва желанието за пътувания и вълнообразни преживявания. Представяме ви една подходяща дестинация за всичко това - Велико Търново.

В продължение на повече от две столетия Търновград е столица на Второто българско царство (края на XII - XIV в.).

В ежедневното време градът се изпълнява с интерактивни забележителности и заведения с разнообразна храна. В тази статия ще ви представим 5-те места, които препоръчват да посетите единствения незабравим потребител!

Първо ще започнем със заведенията, защото винаги е по-добре да разгледаме след вкусна закуска или обяд.

За закуска има едно подходящо местно население, което се нарича VkusOteriya - предлага различни видове кафе и кроасани. Ако пак се отбиете по-късно, можете да пробвате никого от бургерите им в приятна обстановка.

За обяд горещо препоръчваме ресторант Щастливеца. Популярната верига ресторанти води начало е точно тук през 1997 година. Освен псевдонима на Алеко Константинов, ресторантът има и интересен интериор, който се отваря в 30-те години на миналия век. В ревютата онлайн също така има благодарности за вегански предложения.

Ако за вечеря търсите ресторант с изискан интериор, подходящ вариант е ресторант Асеневци. Намира се близо до ВкусОтерия, на ул. Александър Стамболийски 7. Разполагат със сенчеста градина и разнообразно меню.

Ето и 5-те места, които трябва да посетите обезателно в града.

Мултимедиен център Царевград Търнов

Това е двуетажен музей с 29 восъчни фигури. Общата площ е 870 кв.м, има фигури на знатни боляри, патриарси и занаятчии. Една от интересните части на експозицията е тронната зала на българските грижи. Също така има обособена част, която отразява бита: грънчарска работница, монетарница и оръжейна зала.

Работно време:

Понеделник:

12: 30-18: 30ч. (последен вход) през летния сезон (април-септември)
12: 30-17: 30ч. (последен вход) през месец октомври
12: 30-17: 00ч. (последен вход) през зимния период (ноември-март)

Вторник-Неделя
09: 30-18: 30ч. (последен вход) през летния сезон (април-септември)
09: 30-17: 30ч. (последен вход) през месец октомври
09: 30-17: 00 ч. (последен вход) през зимния сезон (ноември - март)

Цени:

За учещи и пенсионери - 5 лв.

За възрастни - 10 лв.

Парк Мини България

През 2017-та година е открит парк с миниатюри Мини България. Намира се на ул. Свети Климент Охридски, в подножието на крепостта Царевец. Това е доста интересен проект, който представя миниатюри на сгради и паметници от цяла България при откриване, на площ от 12,5 декара. Паркът може да бъде обикновен спокойно за около час и е идеално място за деца и възрастни ентусиасти, които могат да направят забавни снимки.

Освен известни сгради и паметници от цялата страна, можете да видите миниатюри на дворци-резиденти на българските грижи.

Процесът на създаване на дадена миниатюра отнема от 3 до 12 месеца и включва 3D принтери. След тях работи екип от 15 души. Миниатюрите са изградени от PVC материал и са подсилени, за да могат да се поддържат климатични условия от -25 градуса до +40 градуса по Целзий.

Работно време (целогодишно, без почивни дни):

Април - септември от 9:00 до 19:30

Октомври - март от 9:00 до 18:00

Входен билет:

За деца, студенти и пенсионери - 5 лв.

За възрастни - 10 лв.

Семеен - 20 лв.

Архитектурно-музеен резерват Арбанаси

На разстояние от 15 минути с автомобил се намира Архитектурно-музеен резерват Арбанаси. Намира се на възвишение и е част от 100-те национални туристически обекта.

Освен с автентични къщи, Арбанаси разполагат с манастир „Успение Богородично“, Св. Николай Чудотворец и църква „Рождество Христово“.

Също така наблизо в Лясковец се намира манастир Св. Св. Петър и Павел, който има голямо разнообразие от цветя и спокойна атмосфера. Самият манастир е малък, но уютен и си струва да се посети.

Крепостта Царевец

Географското местоположение на хълма Царевец и естествената му непристъпност е предопределило избора тук да бъде центърът на върховното управление на държавата. Сложната укрепителна система е осигурена безопасност на животните в крепостта. Главният вход към вътрешността се намира от западната страна. Крепостта е защитена от четири порти и кули над тях. Преди първата порта е имало подвижен дървен мост. В близост до най-вътрешния портал с разположени казармени строителни устройства на охраната.

При археологически разкопки се разкриват основите на 470 жилищни сгради, архитектурен комплекс обитаван от високопоставен български аристократ, страноприемница. През периода на града като столица, в крепостта са функционирали 23 храма и 4 градски манастира. Техническите фасади са изпълнени в типичния за епохата живописен стил, а вътрешната им е била покрита с великолепни фрески. Във всеки ден може да се види напълно реставрираният патриаршески храм “Възнесение Господне”.

Работно време

Април-Октомври: 8: 00-19: 00
Ноември-Март: 9: 00-17: 00
Влизането на посетителите се установява преди 1 час преди края на работното време

Профилактика

Понеделник: 9:00 - 12:00

Аудиовизуална програма Звук и Светлина

Друга голяма атракция на града е светлинното шоу. Организирайте се всеки уикенд и на национални празници. Спектакълът може да бъде видян безплатно от разстояние. Ако искате да почувствате и изживеете пълното действие от панорамната тераса - можете да го направите срещу скромна такса. Аудио-визуалното изживяване е създадено преди 30 години и е абсолютно грандиозно. На разположение с 2 400 проектора, 140 масивни фенера, 630 км кабели, 6 гонга, 2 лазера, професионална аудио система и всички системи, необходими за реализиране на този спектакъл.

Цена на билет:

За възрастни - 20 лв.

За деца - 10 лв.

Начален час - промяна, за повече информация и резервация посетете soundandlight.bg

Ако търсите подходящо място за настаняване с паркинг, представете ви Къща за Гости R34 във Велико Търново!

Разгледайте и резервирайте тук

Копнеете ли за приключение?

Ние може да помогнем!
bg_BGBG